Al-Nejoom Park in Hay Al-Bakr

Al-Nejoom Park in Hay Al-Bakr

Supporting Recovery and Stability in Iraq through Local Development programme, has been completed in Anbar Governorate – Heet district, through funding by European Union in Iraq, and implemented by the UNDP and UN-Habitat, in cooperation with OROKOM, after five months of hard works and cooperation with UN-Habitat, OROKOM completed one of the main activities carried out under this programme is the establishment of Al-Nejoom Park in Hay Al-Bakr (Heet District), and the establishment of this park is an important part of the infrastructure in the Heet District due to the important role that public spaces play in enhancing social cohesion in communities torn by wars and crises, in addition to to the role of this kind of infrastructures in promoting health and well-being among citizens of all ages.
The opening ceremony of Al-Nejoom park was attended by Ms. Maimunah Sharif (The Executive Director of UN-Habitat), Dr. Erfan Ali )Director of UN-Habitat Regional Office for Arab States), and Mr. Wael Al-Ashhab (Country Director of UN-Habitat in Iraq), in addition to a representative of the local government, Mr. Muhannad Zabar Al-Obaidi (The Mayor of Heet District), Sheikh Adel Khamis Al-Mahlawi, representing the Iraqi central government, and Mr. Jassem Al-Halbousi, head of the advisors of Anbar Governorate.

United Nations Assistance Mission for Iraq-UNAMI بعثة الأمم المتحدة العراق
UN-Habitat بالعربية
European Union in Iraq بعثة الاتحاد الاوروبي في العراق
EU International Partnerships
UNDP Arab States – برنامج الأمم المتحدة الإنمائي
UN-Habitat Executive Director, Maimunah Mohd Sharif
قائممقامية قضاء هيت

برنامج دعم تعافي العراق واستقراره عبر التنمية المحلية ، تم الانتهاء منه في محافظة الأنبار – قضاء هيت ، بتمويل من الاتحاد الأوروبي في العراق ، وتنفيذ برنامج الأمم المتحدة الإنمائي وموئل الأمم المتحدة ، بالتعاون مع OROKOM ، حيث بعد خمسة أشهر من العمل الشاق والتعاون المستمر مع برنامج الأمم المتحدة للمستوطنات البشرية ، أنجزت منظمة اوروكم للإغاثة والتنمية أحد اهم الأنشطة الرئيسية التي نفذت في إطار هذا البرنامج وهو إنشاء متنزه النجوم في حي البكر (قضاء هيت) ، ويعتبر إنشاء هذا المتنزه جزءًا مهمًا من البنية التحتية في مقاطعة هيت ، نظرًا للدور المهم الذي تلعبه الأماكن العامة في تعزيز التماسك الاجتماعي في المجتمعات التي مزقتها الحروب والأزمات ، بالإضافة إلى دور هذا النوع من البنى التحتية في تعزيز الصحة والرفاهية بين المواطنين من جميع الأعمار.

وحضر حفل افتتاح حديقة النجوم السيدة ميمونة محمد شريف (المدير التنفيذي لبرنامج الأمم المتحدة للمستوطنات البشرية) ، والدكتور عرفان علي ، المدير الاقليمي لبرنامج الأمم المتحدة للمستوطنات البشرية للدول العربية) ، والسيد وائل الأشهب. (مدير برنامج الأمم المتحدة للمستوطنات البشرية في العراق) ، بالإضافة إلى ممثل الحكومة المحلية السيد مهند زبار العبيدي (قائممقام قضاء هيت) والشيخ عادل خميس المحلاوي ممثلاً للحكومة المركزية العراقية ، و الاستاذ جاسم الحلبوسي رئيس مستشاري محافظة الانبار.